Μέχρι πρότινος αναφερόμασταν για τα πολλαπλά οφέλη του γνωστού Net Metering και του Virtual Net Metering, αλλά το αμέσως χρονικό διάστημα μπαίνει στη ζωή μας και θα μας απασχολήσουν τα οφέλη του Net Billing και του Virtual Net Billing, ενός νέου συστήματος που εισήγαγε ο νόμος 5037/2023 (ΦΕΚ 78Α, 28-3-2023), ενώ μέσα στον ερχόμενο μήνα Σεπτέμβριο, αναμένεται να υπογραφεί και η σχετική εφαρμοστική (υπουργική) απόφαση από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η οποία θα αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες και θα ενεργοποιήσει το σχετικό νόμο.
Τι είναι το Net Billing και το Virtual Net Billing
Σύμφωνα με τα εξειδικευμένα στελέχη της εταιρείας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ Energy», τo Net Billing είναι το σύστημα Αυτοκατανάλωσης με Ταυτοχρονισμένο Συμψηφισμό και το Virtual Net Billing είναι το σύστημα Αυτοκατανάλωσης με Ταυτοχρονισμένο Ενεργειακό Συμψηφισμό.
Πιο αναλυτικά, το νέο σύστημα Net Billing, δίνει στον καταναλωτή την δυνατότητα να χρησιμοποιεί σε «ζωντανό χρόνο» την ενέργεια που παράγει ο Φωτοβολταϊκος σταθμός για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες που έχει την δεδομένη στιγμή, στις εγκαταστάσεις κατανάλωσής του, ενώ η περίσσεια (πλεονάζουσα) ενέργεια που παράγεται από το Φ/Β και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκείνη τη στιγμή, πωλείται έναντι καθορισμένης τιμής (Ίδια τιμή με τους ΦΒ σταθμούς πώλησης ενέργειας).
Δύο σε ένα
Δηλαδή, το Net Billing είναι δύο σε ένα. Και φωτοβολταϊκό για συμψηφισμό ενέργειας και επενδυτικό φωτοβολταϊκό για κέρδη.
Που βρίσκει μεγάλη εφαρμογή το νέο σύστημα
Όπως αναφέρουν τα στελέχη της «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ Energy», ιδιαίτερα μεγάλη εφαρμογή βρίσκει το νέο σύστημα, σε επιχειρήσεις και δη σε περιπτώσεις όπου υπάρχει περιορισμένος χώρος στη Στέγη για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού. Πλέον δίνεται η δυνατότητα μια επιχείρηση να προχωρήσει σε εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού, αντί για την στέγη της, σε κάποιο αγροτεμάχιο ακόμη και σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα ή και γεωγραφική Περιφέρεια, ανεξαρτήτως που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης, και να επωφεληθεί της λειτουργίας του, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες της και πωλώντας την επιπλέον ενέργεια.
Να σημειωθεί πως μέχρι πρότινος, οι επιχειρήσεις δεν δικαιούταν να υλοποιήσουν Φωτοβολταϊκό με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (Virtual Net Metering) και να επωφεληθούν των προνομίων που παρείχε μια τέτοια επένδυση, όπως η εγκατάσταση του έργου σε διαφορετικό χώρο.
Χωρίς ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος
Αξίζει να αναφερθεί πως ο νέος νόμος (Ν.5037/23) θέσπισε τα 100 kW ως ανώτατο όριο ισχύος για το Νet-Metering & Virtual NetMetering, ενώ για το Net-Billing δεν καθορίζεται ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος, όπως πλέον δεν ισχύει και το πλαφόν του 20%, για την παραγόμενη ενέργεια που πωλείται σε ετήσια βάση.
Έτσι λοιπόν, εκμεταλλευόμενη το παραπάνω, μια ενεργοβόρα επιχείρηση, η οποία έχει ανάγκη την εγκατάσταση Φωτοβολταικού μεγάλης δυναμικότητας προκειμένου να καλύψει όλες ή το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών της, μπορεί πλέον να υπερνικήσει το όριο των 100 KW που έφερε ο νόμος, με την εγκατάσταση ενός Φωτοβολταϊκού συστήματος Net-Billing.
Από κοινού Αυτοκατανάλωση
Παράλληλα, με τον Ν.5037/2023, εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της αυτοκατανάλωσης από κοινού, τόσο για οικιακούς όσο και για εμπορικούς καταναλωτές. Μέσω αυτού του συστήματος, θα υπάρχει η δυνατότητα με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταικού να αξιοποιούν την παραγόμενη ενέργεια του δύο ή και περισσότεροι καταναλωτές, προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα ο φωτοβολταϊκός σταθμός να ανήκει ή να διαχειρίζεται από τρίτο πρόσωπο, δηλαδή, όχι απαραίτητα από τον αυτοκαταναλωτή, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα δύναται οι προμηθευτές να χρηματοδοτούν την κατασκευή φωτοβολταϊκών στους πελάτες τους, για τη λειτουργία των οποίων θα αμείβονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού.
Όπως αναφέρθηκε αρχικά, αναμένεται η υπογραφή της απαραίτητης υπουργικής απόφασης μέσα στον Σεπτέμβριο, ώστε να γίνει η αρχή της λειτουργίας των συστημάτων Net Billing και Virtual Net Billing καθώς και η έναρξη υποβολής αιτήσεων.
Περισσότερα για το νέο σύστημα θα παρουσιάσουμε σε μεταγενέστερη ενημέρωση, αμέσως μετά την ψήφιση της επικείμενης υπουργικής απόφασης από το ΥΠΕΝ.Η εταιρεία «Περιβαλλοντολόγοι Energy» ιδρύθηκε το 2007 από την κα Φωτεινή Κούρου, Περιβαλλοντολόγο, με βασικό κίνητρο την πίστη της στην τεράστια προοπτική και δυναμική των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η «Περιβαλλοντολόγοι Energy», στελεχωμένη από ομάδα έμπειρων μηχανικών (Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων & Πολιτικών μηχανικών), μελετώντας διαρκώς τις συνεχείς αλλαγές και τις εξελίξεις που πραγματοποιούνται στον τομέα των Φωτοβολταικών Συστημάτων, παρέχει εξειδικευμένες Συμβουλευτικές Υπηρεσίες σε κάθε ενδιαφερόμενο.